Akadályok az életmódváltásban Nem lesz könnyű!

2023.11.27

Mikor elszántan elhatározol valamit, akkor tele vagy energiával, máris érzed a sikert, erős, magabiztos vagy, tudod, hogy menni fog.
Ez azért van mert valószínű éppen nem vagy éhes, nem mondtál még le semmiről, nem ettek melletted olyat, amit neked ki kell hagynod majd az étrendedből.

De tudnod kell, hogy lesznek dolgok, amik lelassítanak vagy a kedvedet veszik.
Viszont ha ezekre felkészülsz, akkor nem ér váratlanul és fogod tudni kezelni.

1/ Áldozatokat kell hozni
Számítanod kell rá, hogy eleinte több időt és pénzt kell ráfordítanod az új életmódód kialakítására. Meg kell értened, hogy mit ehetsz és mit nem. Órákat töltesz a neten keresgéléssel, az áruházban a vásárlással. Ismerned kell az alapanyagokat és egy egészen új étlapnak kell kialakulni a fejedben.
Főznöd kell, fel kell készülnöd a másnapi étkezésre, csomagolni, dobozolni kell.
Később majd kitapasztalod a helyeket, ahol Te is tudsz enni (pl grillcsirke-uborkával sok helyen kapható), de az elején nehéz lesz nem elcsábulni, ha éhes vagy.

Aztán ahogy haladsz az úton egyre rutinosabban megy és egyre kevesebb időbe telik megszervezni a másnapot. Lehet, hogy kicsit több pénzedbe kerül, mert kísérletezgetsz, próbálgatod az új ízeket, melyik növényi tej válik be, melyik édesítőszer ízlik, melyik zöldség nem puffaszt, de szépen ez is rendeződik és rájössz, hogy nem drágább így élni!

2/ Szénhidrátéhség
A cukorral és számos egyéb egészségtelen gyorsétellel az a probléma, hogy hatalmas dopaminármlást okoznak, sokkal nagyobbat, mint bármilyen más, a természetben megtalálható élelmiszer. Ezért erre gyorsan rá lehet szokni és függőséget okoz. Cukor nem csak a csokiban van, hanem nagyon sok élelmiszerben.
Persze ezt akkor nem veszed észre, amikor folyamatosan eszel, úgy érzed, hogy bármikor abba tudod hagyni. De készülj fel, hogy időnként hiányozni fog. Időnként pedig nagyon fog hiányozni.

Mivel a cél egy tartható étrend, ezért úgy kell kialakítani, hogy ne törjön bele a bicskád. Fel kell készülnöd erre a helyzetre, hogy elkerüld a cukrászdába való bevetődést és falást.

3/ Család, barátok cikizése
Ha szeretnél egy új dolgot az életedbe építeni, akkor valami mástól el kell venni az idődet, amit a családod, barátaid valószínű nehezen tolerálnak majd.
Ők csak azt fogják érezni, hogy nem vagy velük annyit, nem kérsz desszertet, nem rendelsz köretet az étteremben, olvasod az összetevőket bevásárláskor, külön főzöl magadnak. Jó esetben csak legyintenek és hagyják, hogy csináld, sőt idővel becsatlakoznak, mert látják az eredményeket, rossz esetben viszont -és sajnos ezzel sokkal többször találkozunk-folyamatos nyomás alatt tartanak, hogy fejezd már be ezt a "hülyeséget".
Állandóan hallgatod, hogy
"Pihenjél, egyél már!"
"Egyszer élünk!"
"Valamiben meg kell halni!"
"Más is ezt eszi!"
Legjobb, ha csendben vagy, nem kezded el őket meggyőzni, mert csak elmegy az energiád az ellenállásban. Valójában csak irigyek, hogy nekik nincs erejük ebbe belevágni…Csak csináld!- majd észreveszik maguktól a változást azok, akiknek fontos vagy.
Úgysem az számít, amit mondasz-csak az, hogy mit csinálsz.


Csináld tűzön-vízen át 3 hónapig, amíg nem válik szokásoddá.
Onnan már menni fog magától!