PALEOLIT TÁPLÁLKOZÁS

A paleolit táplálkozás az evolúciósan kialakult optimális étrend

Az ember 2 és fél millió év alatt alkalmazkodott egy étrendhez és ettől a földművelés óta, de különösen az elmúlt ötven évben nagyon eltért.

A cél, hogy visszatérjünk arra az étrendre, amihez évmilliókig hozzászokott a szervezetünk, mert a megváltozott táplálkozás és a mozgásszegény életmód a civilizációs betegségek legfőbb okozói.

A paleolit táplálkozás nem diéta, nem gyógyétrend és nem gyógymód.
A paleo egyszerűen az ember természetes étrendje

Sokan azt gondolják, hogy paleolit táplálkozás alapja az ősemberek táplálkozása, de a valódi modelljei az elmúlt 100-150 évben megismert, kortársként velünk élő természeti népek.

A legfontosabb elv abban, ahogy ők élnek,
 hogy csak olyasmit fogyasztanak, amit a környezetükben találnak: hal, húsok, zöldségek, gyümölcsök, bogyók, magok, tojás

Vagyis nem fogyasztanak:
1. Gabonafélét, a glutén, a gliadin és a gabonalektin miatt
    (búza, tönköly, rozs, árpa stb.)
 2. Gyorsan felszívódó szénhidrátot
    (rizs, burgonya, kukorica, cukor, fruktóz stb.)
    A burgonyának és a kukoricának magas a szénhidráttartalma,
    a kukorica  autoimmunizáló hatású, továbbá a bennük található
    anyagok bizonyítottan hozzájárulnak egyes rákfajták kialakulásához…
3. Hüvelyest a lektin miatt (a földimogyorót és a szóját sem)
4. Tejet és a tejtermékeket a laktóz (tejcukor) és a tejfehérje miatt
5. Étolajat és margarint és a nagy omega-6 tartalmú olajakat!
Ezek fokozzák a szervezetszintű gyulladást.

A paleolit táplálkozás az evolúciósan kialakult optimális étrend

Az ember 2 és fél millió év alatt alkalmazkodott egy étrendhez és ettől a földművelés óta, de különösen az elmúlt ötven évben nagyon eltért.

A cél, hogy visszatérjünk arra az étrendre, amihez évmilliókig hozzászokott a szervezetünk, mert a megváltozott táplálkozás és a mozgásszegény életmód a civilizációs betegségek legfőbb okozói.

A paleolit táplálkozás nem diéta, nem gyógyétrend és nem gyógymód.
A paleo egyszerűen az ember természetes étrendje

Sokan azt gondolják, hogy paleolit táplálkozás alapja az ősemberek táplálkozása, de a valódi modelljei az elmúlt 100-150 évben megismert, kortársként velünk élő természeti népek.

A legfontosabb elv abban, ahogy ők élnek,
 hogy csak olyasmit fogyasztanak, amit a környezetükben találnak: hal, húsok, zöldségek, gyümölcsök, bogyók, magok, tojás

Vagyis nem fogyasztanak:
1. Gabonafélét, a glutén, a gliadin és a gabonalektin miatt
    (búza, tönköly, rozs, árpa stb.)
 2. Gyorsan felszívódó szénhidrátot
    (rizs, burgonya, kukorica, cukor, fruktóz stb.)
    A burgonyának és a kukoricának magas a szénhidráttartalma,
    a kukorica  autoimmunizáló hatású, továbbá a bennük található
    anyagok bizonyítottan hozzájárulnak egyes rákfajták kialakulásához…
3. Hüvelyest a lektin miatt (a földimogyorót és a szóját sem)
4. Tejet és a tejtermékeket a laktóz (tejcukor) és a tejfehérje miatt
5. Étolajat és margarint és a nagy omega-6 tartalmú olajakat!
Ezek fokozzák a szervezetszintű gyulladást.

Fogyasztható zöldségek:

1, articsóka
2, spárga
3, cékla
4, mindenfajta paprika
5, brokkoli
6, kelbimbó
7, karfiol
8, kelkáposzta
9, uborka
10, pitypang
11, padlizsán
12, endivia
13, zöldhagyma
14, káposzta
15, karalábé
16, mindenféle saláta
17, gomba
18, hagymák
19, petrezselyem
20, pasztinák
21, tökfélék
22, porcsin
23, retek
24, sárgarépa, fehérrépa
25, zeller
26, alga
27, spenót
28, tomatillo (mexikói földicseresznye)
29, paradicsom (sokak szerint kérdéses)
30, répalevél
31, vízitorma
32, kína kel

Fogyasztásra nem ajánlott gabonafélék:

1, árpa
2, kukorica
3, köles
4, zab (zabkorpa* GI:15; GL:8 /nyersen:15/)
5, rizs
6, rozs
7, cirok
8, búza
9, vadrizs
10, amarant* (GI:35; GL:21)
11, hajdina (GI:54; GL: 14)
12, quinona (GI:51; GL:18)
13, trikiále
14, kamut

*viszonylag alacsony szénhidrátterhelést jelentenek és glutént nem tartalmaznak. Kis mennyiségben kompromisszumként olykor fogyasztható.

Nem ajánlott keményítő tartalmú zöldségek:

A Burgonya nem ajánlott
A többi burgonyaszerű, de nem burgonyaféle, mint manióka, tápióka, jamgyökér, édesburgonya, megengedett, mivel alacsony glikémiás indexűek. A csicsóka pedig kifejezetten paleo.

Fogyasztásra nem ajánlott hüvelyesek:

1, az összes babféle
2, csicseriborsó
3, lencse
4, borsók
5, amerikai mogyoró
6, szója és szójakészítmények

A paleolit táplálkozás az evolúciósan kialakult optimális étrend

Az ember 2 és fél millió év alatt alkalmazkodott egy étrendhez és ettől a földművelés óta, de különösen az elmúlt ötven évben nagyon eltért.

A cél, hogy visszatérjünk arra az étrendre, amihez évmilliókig hozzászokott a szervezetünk, mert a megváltozott táplálkozás és a mozgásszegény életmód a civilizációs betegségek legfőbb okozói.

A paleolit táplálkozás nem diéta, nem gyógyétrend és nem gyógymód.
A paleo egyszerűen az ember természetes étrendje

Sokan azt gondolják, hogy paleolit táplálkozás alapja az ősemberek táplálkozása, de a valódi modelljei az elmúlt 100-150 évben megismert, kortársként velünk élő természeti népek.

A legfontosabb elv abban, ahogy ők élnek,
 hogy csak olyasmit fogyasztanak, amit a környezetükben találnak: hal, húsok, zöldségek, gyümölcsök, bogyók, magok, tojás

Vagyis nem fogyasztanak:
1. Gabonafélét, a glutén, a gliadin és a gabonalektin miatt
    (búza, tönköly, rozs, árpa stb.)
 2. Gyorsan felszívódó szénhidrátot
    (rizs, burgonya, kukorica, cukor, fruktóz stb.)
    A burgonyának és a kukoricának magas a szénhidráttartalma,
    a kukorica  autoimmunizáló hatású, továbbá a bennük található
    anyagok bizonyítottan hozzájárulnak egyes rákfajták kialakulásához…
3. Hüvelyest a lektin miatt (a földimogyorót és a szóját sem)
4. Tejet és a tejtermékeket a laktóz (tejcukor) és a tejfehérje miatt
5. Étolajat és margarint és a nagy omega-6 tartalmú olajakat!
Ezek fokozzák a szervezetszintű gyulladást.

Fogyasztható zöldségek:

1, articsóka
2, spárga
3, cékla
4, mindenfajta paprika
5, brokkoli
6, kelbimbó
7, karfiol
8, kelkáposzta
9, uborka
10, pitypang
11, padlizsán
12, endivia
13, zöldhagyma
14, káposzta
15, karalábé
16, mindenféle saláta
17, gomba
18, hagymák
19, petrezselyem
20, pasztinák
21, tökfélék
22, porcsin
23, retek
24, sárgarépa, fehérrépa
25, zeller
26, alga
27, spenót
28, tomatillo (mexikói földicseresznye)
29, paradicsom (sokak szerint kérdéses)
30, répalevél
31, vízitorma
32, kína kel

Fogyasztásra nem ajánlott gabonafélék:

1, árpa
2, kukorica
3, köles
4, zab (zabkorpa* GI:15; GL:8 /nyersen:15/)
5, rizs
6, rozs
7, cirok
8, búza
9, vadrizs
10, amarant* (GI:35; GL:21)
11, hajdina (GI:54; GL: 14)
12, quinona (GI:51; GL:18)
13, trikiále
14, kamut

*viszonylag alacsony szénhidrátterhelést jelentenek és glutént nem tartalmaznak. Kis mennyiségben kompromisszumként olykor fogyasztható.

Nem ajánlott keményítő tartalmú zöldségek:

A Burgonya nem ajánlott
A többi burgonyaszerű, de nem burgonyaféle, mint manióka, tápióka, jamgyökér, édesburgonya, megengedett, mivel alacsony glikémiás indexűek. A csicsóka pedig kifejezetten paleo.

Fogyasztásra nem ajánlott hüvelyesek:

1, az összes babféle
2, csicseriborsó
3, lencse
4, borsók
5, amerikai mogyoró
6, szója és szójakészítmények

PALEO KÖZPONT, Bolt és Főzőiskola


Cím:
Székesfehérvár, Pozsonyi út 1. 

Telefon: 20/220 83 23
Ha nem vesszük fel, épp egy vásárló kérdéseit válaszoljuk meg gondosan. Kérlek, hívj vissza pár perc múlva!

E-mail: rendeles@paleokozpont.hu
Nyitvatartás: H-P: 10-18 óra Szombat: 10-12

Termék kereső
Kulcsszó:

8 ELŐNY, AMIT CSAK A PALEO KÖZPONT VÁSÁRLÓI ÉLVEZHETNEK

AJÁNDÉK




A kitöltők között havonta kisorsolunk egy PALEOLIT TÁPLÁLKOZÁS KEZDŐKNEK című könyvet!
Kitöltés után küldünk egy e-mailt!
A feladat:
Fejezd be a mondatot!
Azért változtatok az étrendemen...




FŐZŐISKOLA



Országosan egyedülálló PALEO Főzőiskolában tanulhatod meg a paleolit táplálkozás alapjait. A kenyérsütéstől a teljes menüig mindent készítünk. Várunk gyerekeket, felnőtteket, kezdőket és haladókat is!

Szeretnél értesítést a Főzőkurzusokról?


Kitöltés után kapsz egy e-mailt!